Сергей Цветарски: В 0:00 часа тази вечер започва преброяването на населението

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Около 15 часа остават до началото на преброяването на населението и жилищния фонд в Република България, което стартира в 0:00 часа на 7 септември, това съобщи в "Денят започва" председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Тогава започва електронното преброяване. Желаещите могат да се самопреброят като използват приложението, изработено от НСИ - https://census2021.bg/.

"Разчитаме на това колкото може повече хора да се преброят електронно, като една от причините е, че електронното преброяване е най-безопасно и най-сигурно, тъй като се избягва прекият контакт между преброителите и гражданите. Освен това електронното преброяване е максимално улеснено и осигурява по-бързи резултати", обясни Цветарски и допълни, че електронното преброяване продължава до 17 септември. След тази дата ще премине в класическия подход на всяко едно предишно преброяване.

При приключване на електронното преброяване се генерира код, който е уникален и е удостоверение, че всичко е преминало изрядно. Преброителите на НСИ трябва да обиколят всяко жилище в страната. По време на посещението си те ще съберат този код, обясни Сергей Цветарски и допълни, че преброяването е задължително. Лице, което не се преброи, може да бъде глобено с 160 лв.

Вижте още подробности във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад