Сергей Станишев: Политическата отговорност за смъртта на опозиционер в тежки условия в затвора е на властта

Предаване: Панорама, 16.02.2024

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Навални беше политически затворник. Той беше осъден по политически причини за дейността си. В Русия без съмнение днес е един авторитарен режим. Това заяви в „Панорама” евродепутатът Сергей Станишев.

„Политическата отговорност за смъртта на един опозиционен лидер, който умира при тежки условия в затвора е на властта. Не виждам логика обаче това да се прави два месеца преди изборите и да става нагнетяване на напрежение. Той оставаше символ, но за една малка част от руското общество", посочи той.

Според него проблемът е бил решен за властта с отстраняването на Навални от публичното пространство. 

„Добро напомняне и урок за България е характерът на властта в Русия. Ние много често и с основание имаме критики и недоволство към нашата политическа и институционална система, към съдебна система, и за работата на политическите партии, правителство, парламент. Всичко е вярно. Това са много дефектни институции в нашите условия, често. Но като цяло през последните 30 години се придвижихме категорично в една европейска посока. Много бавно, мъчително, еволюционно се доближаваме до развитите страни с утвърдена демокрация, равенство на закона и всичко, което е необходимо за нормално и спокойно развитие, за защита на правата на всеки един човек", допълни Станишев.

Вижте какво каза още той във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад