Сергей Станишев: Тази война е провал на политиката за последните 20 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трудно мога да проумея, както всеки нормален човек, тази нова реалност, в която живеем. Това е братоубийствена война, за която няма извинение. За стартирането ѝ носи отговорност ръководството на Русия. Но нека сме обективни – тук няма невинни. Това е провал на политиката за последните 20 години. Това каза председателят на европейските социалисти Сергей Станишев в „Още от деня“.

„Президентът Путин е последователен  - от 2007 г. дава сигнали, които не бяха чути. А гледайки позицията на Зеленски се чудя - не мислеше ли за последиците, когато отказваше да изпълнява минското споразумение и когато на мюнхенската конференция, буквално 2 седмици преди войната, каза, че се обмисля връщане към статут на ядрена сила“, коментира той.

Според Станишев Европейският съюз е реагирал твърдо в дадената ситуация в рамките на своите възможности и така би трябвало. 
 
„Има и друга линия. Постоянно се чуват призиви да се обяви цялото небе на Украйна за зона без полети, а това би означавало конфликт между НАТО и Русия. Не може да го допуснем, това би се превърнало в  световна война с всички последици“, беше категоричен той.

Станишев смята, че в аргументацията на Путин за войната има немалко исторически факти.

„Не може да се говори за денацификация на Украйна или че е фашистка държава. Но там има крайна фашизоидна десница, което винаги съм го казвал и съм изразявал своето притеснение за тенденциите, които станаха очевидни след 2014 г. с десетки паметници на Бандера“, изясни председателят на европейските социалисти.

По повод санкциите срещу Русия Станишев коментира:

„Ние като социалисти смятаме, че когато има война трябва да се покаже твърдост. Единственият инструмент, с който Европа разполага е да се предприемат икономически действия. С делегацията на българските социалисти имахме дълго обсъждане, в което решихме, че има санкции, които няма как да подкрепим, защото те излизат извън здравия разум. Например да се спре закупуването на газ и нефт от Русия“.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад