Шансове и компромиси за съставянето на кабинет - коментар на Асен Агов и Иван Стамболов – Сула

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма да има правителство, излъчено от този парлемент, защото няма воля за управление. Всичкото е емитация на воля да управление. Единственият, който има воля за управление, е президентът Радев. Той ще се възползва от тази ситуация, за да продължи тази година и половина, през която ни управлява. Такава прогноза направи журналистът Асен Агов в студиото на “Денят започва”.

“Нито коалиция, нито подкрепа е възможна в този парламент, защото нещата така се обостриха като отношения, че няма как да се стигне до това. При втория мандат - според мен “Продължаваме Промяната” изобщо няма да го приеме или ще го приемат само за да се проточат нещата, за да има на 12 март избори. Във всичко това, което се прави, няма политика, никой не предлага политика”, заключи той.

Публицистът Иван Стамболов – Сула отбеляза, че “правителството е политически акт, правителството е политически белег на това, което се случва в страната, така че то не може да се прави от неполитически фактори”.

“От друга страна, парламентът трябва да гарантира със своето мнозинство случването на една или друга политика. Тоест, ако в парламента няма ясно изразено мнозинство, което да е установено още преди започване на работа, то голям е въпрос дали ще може да се случи каквото и да е било по-нататък”, обясни той.

Според него, обаче, има място за оптимизъм по повод връчения първи мандат за съставяне на кабинет, защото “политическият картел” има воля най-сетне “да се прекрати дългата поредица от служебни правителства, които управляват страната по незнаен начин и незнайна легитимност, защото никой не ги е избирал”.

“Продължавам да смятам, че демокрацията е привидна, а всъщност страната се управлява от олигархия, която се състои от враждуващи групировки вътре в себе си”, категоричен беше публицистът.

Какво още казаха анализаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад