Шетланд

В Шетланд загадките са много повече от обитателите и никой не знае какво ще се случи на другия ден ...

Държава: Великобритания
Година: 2013-2023
Времетраене: 55 минути
Шетланд
За продукцията
Всички епизоди

8-сериен телевизионен филм
Криминална драма

Режисьор: Питър Хоар
В ролите: Дъглас Хеншал, Сандра Во, Алисън ОДонъл, Ерик Армстронг и др.

ФАБУЛА


В изолирана и недотам гостоприемна общност, в най-северната част на Британските острови, всеки полицейски екип трябва да развие свой стил на разследване, ако иска да стигне до истината в странни и страховити истории с жертви от миналото до днес.

СЮЖЕТ


Шетландските острови са впечатляващи с климат, гледки и природа.Тук цари атмосфера, която плаши и омагьосва. В главния шетландски град Леруик, сред едва седемте хиляди жители, съвсем не липсват "герои", които заради лична изгода или интерес са готови да извършат страшни престъпления.

Детектив Джим Перез неведнъж се натъква на жестокост. Уверен и хладнокръвен, той се опитва да контролира ситуацията - заедно с колегите му работят по не една следа. Но се появяват все нови провокации и мрачни инциденти.

Ежедневието на Перез е неспокойно, той има и свой личен въпрос за решаване - в отношенията с дъщеря си Каси и нейния биологичен баща Дънкан.
Каквито и да са намеренията сякаш странната природа на архипелага управлява личния избор на всеки и никой не знае какво ще се случи на другия ден в Шетланд....

ФИЛМЪТ


Продукция на БиБиСи и Независимата британска телевизия ITV , криминалният сериал "Шетланд" следва отчасти романите на Ан Клийвс в първите три сезона - "Червени кости", "Мъртва вода", "Черният гарван" и "Синя мълния", после продължава по сюжети на сценарен екип.


Главният герой е разследващ инспектор, който трябва да поддържа ред на видимо хладно, но под повърхността доста "горещо място" от връзки и интереси в малка общност, с тежка престъпност и множество предизвикателства. Към този социален климат се прибавят и личните грижи грижи на детектива.

В главната роля е Дъглас Хеншал, който решава да се оттегли преди последния сезон на сериала.


Действието се развива в най-северната част на Великобритания и актьорът Стивън Робъртсън е доволен, че може да снима там, където е роден, и да говори местния шетландски език, дори и да не го разбират всички.


Шетланд e с особен климат през цялата година. Снимките варират според сезона и историята - и на островната, и на континенталната част на Шотландия - в Глазгоу, Eйршър, около устието на река Клайд и най-вече в главния град и пристанище Леруик, а също и по маршрута на Нордлинк Фери, който свързва Шотландия със Северните острови - Оркланд и Шетланд.

Шетландските острови са различни от Шотландия - исторически, културно и етнически са свързани с Норвегия.

Сериалът "Шетланд" е продукция на ITV Studios за Телевизионната мрежа на БиБиСи. Продължава в осем сезона - от 2013 до 2023. Разпространява се от БиБиСи-1.

Златна Романова

BBC-1 Shetland

НАГРАДИ

Награди от БАФТА-Шотландия за най-добра телевизионна драма и за най-добър актьор в главна роля на Дъглас Хеншал (2016)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад