Шпионският скандал между Москва и Прага. Коментират експерти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основната причина за напрежението между Прага и Москва са действията през годините на руските специални служби в Европа, а и на територията на Украйна, каза проф. Тодор Тагарев, военен експерт.

„Към настоящия момент и НАТО, и ЕС дават ясни индикации, че са готови да защитят своя интерес, да помогнат на Украйна да гарантира своята сигурност и териториална цялост. Но провокацията идва от страна на Кремъл“, смята Тагарев.

Според Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност напрежението е натрупано назад в годините. „Намесването на Русия във вътрешните работи на редица държави в Европа и Щатите – дезинформационни кампании, кибер атаки – всичко това е един елемент на противопоставянето. Съгласен съм с оценката на проф. Тагарев, че това е отношението на Русия към НАТО и ЕС“, каза Божилов.

Тагарев допълни, че Русия никога не е прекратявала операциите на своите специални служби на територията на Европа и Щатите. През последните години те бяха интензифицирани във връзка с нарастването на амбициите на Русия за установяване на своя област на влияние. Едни от инструментите, типични за Студената война, са специалните операции, шпионажът, подривната дейност.

„Службата в ЕС, която се занимава с анализ на дезинформацията, посочва, че рязко са се увеличили пропагандните и дезинформационни материали с античешка и проруска насоченост. Това показва, че рисковете днес не са само военни. Имаме рискове за сигурността, свързани с новото развитие на комуникациите“, поясни Йордан Божилов.

„Това, което задължително трябва да се направи, е да се изпратят наши експерти по сигурността и прокурори в Чехия и да се обмени информация, тъй като изявлението на чешкия премиер е изключително сериозно и могат да се направят доста изводи. Проблем е, че имаме вътрешно-политическа неяснота с правителството, което показва колко рисково за сигурността са такива междинни политически състояния“, изтъкна Божилов. И допълни, че не сме изправени пред нова Студена война.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад