Ще бъде ли овладяно поскъпването на електроенергията, коментар на енергийните експерти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цената на тока за бизнеса предизвика една от най-сериозните кризи. Малки, средни и големи фирми са на ръба на фалита. Скок на цените за битовите потребители се очаква от 1 януари. А новото правителство си постави като непосредствена цел решаването на проблема. Разговор по темета с енергийните експерти Явор Куюмджиев и Васил Начев в „Денят започва“.

„Причините за увеличението на цените на тока са четири: Първата е, че се вдигна цената на природния газ – близо 20% от електроенергията в ЕС се произвежда от газови централи, които горят природен газ, съответно токът от тях е скъп. Втората причина са зелените сертификати – на всички външни централи цената им започва от около 70 евро, колкото струват емисиите. Третата причина е възстановяването на икономиките и повишеното търсене и потребление. Последната причина е отказването на Германия от атомната енергия и огромната ѝ зависимост от вятърните централи в Северно море“, каза Явор Куюмджиев.


Той беше категоричен, че твърденията, че   някой умишлено спекулира с цената на тока, не са верни.

Ние не сме островна държава, а сме част от единният енергиен пазар. Когато цената на тока в Европа е висока, няма как в България да е много по-ниска“, допълни Васил Начев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад