Ще доведе ли до по-голяма сигурност в Европа разширяването на НАТО?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Финландия ще подаде официално искане за членство в НАТО. Това обяви президентът на страната на съвместна пресконференция в Хелзинки с премиера. Очаква се финландският парламент да потвърди решението в близките дни. Това решение, което може би ще бъде последвано и от Швеция, коментирахме с бившия служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Бих изтъкнал позитивната мотивация на двете страни, тъй като от много време Швеция и особено Финландия имат ясната позиция, че най-добрият инструмент за гарантиране на сигурността и отбраната е членството в НАТО. "Благодарение на тази позиция, ние в НАТО разработихме т.нар. решение "Първо НАТО" и както Финландия, така и Швеция изграждат въоръжените сили изцяло по стандарти на НАТО."

Като отговорни членове на международната общност, двете държави се въздържаха от подаване на молба за членство в НАТО, за да не провокират напрежение с Русия. Видно е обаче, че Русия не се успокоява и е време да се мине на следващо ниво, когато, разширявайки се НАТО, не е заплаха за Русия, а дава възможност да се договорят нов тип отнношения с Русия.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад