Ще има ли редовен кабинет - коментар на Страхил Делийски, Елена Дариева и Георги Харизанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на “Денят започва” социологът Елена Дариева, политологът  Страхил Делийски и Георги Харизанов - политически анализатор, коментираха перспективите за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание минути преди началото на консултациите при президента с парламентарно представените партии. 

“Правителство с третия мандат е най-разпространената теза в публичното пространство. Всичките хипотези, които повишават шанса за съставяне на правителство с третия мандат, се дължат на заявките, които чухме около първия. С намерението, което изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че те ще ориентират към създаване на правителство на споделената отговорност, но искат да взимат позициите на президент, външен министър и министър на отбраната, те бламираха по-нататъшния разговор за съставяне на т.нар. експертен кабинет, както се наложи формулата доколкото тази заявка беше изцяло политическа”, каза Елена Дариева.

Според Страхил Делийски всичко сочи, че трябва да има правителство, но:

“Сложността идва от факта, че след поредица от избори през последните три години имаме едно специфично позициониране на политически сили и лидери, което е далеч от политическата логика. Тоест на нас, избирателите, не ни се предлагаше да гласуваме за политики, реформи, а ни се предлагаше да гласуваме по линията на несъвършенствата на опонента… Това разговор, който върна политическата система в изходната му позиция преди три години.”

За Георги Харизанов проблемът не е в легитимността, защото политическата ситуация веднага след избори е “моментната снимка на обществото”.

“Проблем е, че политиката се превърна в междуличностно занимание, а не в политическо. Не чухме политически платформи, не чухме разказ за икономиката, не чухме за растежа, за изпреварващо икономическо развитие, как ще усвоим еврофондовете, как ще си вземем парите от Плана за възстановяване и устойчивост… Когато липсва този разказ, а той е междуличностен, това прави невъзможно партиите сега да обяснят защо ще подкрепят едно или друго управление, и второ - прави невъзможно лидерите да си говорят, защото на следващия ден ще им бъде припомнено какво са говорили един за друг довчера”, отбеляза той.

Какво още казаха анализаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад