Ще изпрати ли България третия си космонавт между звездите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Третото издание на инициативата "Ало, Космос, говори България" събра стотици учени, изследователи и гости в София Тех Парк в четвъртък.

Събитието представи голямо разнообразие от академични лекции по физика, химия, биология, роботика, както и позволи на посетителите да се докоснат до най-новите достижения в роботиката, медицината и космическото дело. Организаторите си поставят за цел събитието да подпомогне изпращането на трети български космонавт в орбита.

Срещаме ви с двама от претендентите за тази позиция, които не губят и миг, за да постигнат своята мечта да бъдат сред звездите.

Тя е Татяна Иванова. Момиче на 20 години от Добрич, което вече 5 години полага усилия, за да стане първия български астронавт жена. Преминала е няколко курса за подготовка в условия, подобни на тези в Космоса, за да може да пригоди организма си за тежките моменти, които ще ѝ поднесе необятното тъмно пространство. Започва да учи висше образование в България, но прекъсва, за да замине за САЩ, където завършва първата година от обучението си в с специалността "Космическо инженерство" със специализация "Ракетни горива".

"Може би Космосът е нещо, което ще ме докара максимално до предела на силите ми физически и психически, и всичко това, което съм правила относно артистичната страна, смятам, че има полза в постигането на мечтата ми. Подобряват концентрацията ми, научи ме да бъда ритмична, да работя в екип, да съм постоянна, да съм уверена в действията си, изобщо да работя здраво за да постигна целите си. Всяко хоби изисква да работиш здраво по него, за да се усъвършенстваш", споделя тя.

Той е капитан Николай Калайджиев – военен пилот от 16-та авиационна база на Военновъздушните сили на Българската армия. Държи 3 рекорда на Гинес за екстремни каскади със самолет, последният от които завоюва преди 2 седмици. Преди да стане пилот, учи математика и информатика, занимава се с екстремно колоездене и мотокрос. Участва в хуманитарни и военни мисии, като е част от екипажа, помагал на Турция с доставките на хуманитарна помощ след земетресенията през март и често участва в акции при донорски ситуации и спешни медицински интервенции.

"За мен летенето е начин на живот. Буквално ставам с тези мисли и лягам с тези мисли и постоянно мисля как да се развивам, понеже естеството и смисълът на живота е човек да се развива. Летенето не ми е било детска мечта. В интерес на истината и това, на което уча децата – да не спират да търсят нещо, в което са най-добри и да намерят просто нещо, което на тях им харесва и може да са наистина най-добри от всички. Аз на 22-годишна възраст намерих летенето, допреди това учих математика и информатика в Пловдивския университет. Кандидатствах за военен пилот и ме приеха", каза Калайджиев.

И двамата срещат пренебрежителното отношение на хората относно мечтата си да поемат към Космоса, но това не ги спира.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад