Ще остане ли 9% ДДС върху книгите и след края на годината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще остане ли Данъкът добавена стойност за книтите 9% и след края на годината – този въпрос си задаваме днес заедно с Владислав Симеонов, председател на Контролния съвет на АБК, Петя Господинова, член на УС на АБК, и Елена Георгиева, изпълнителен директор на Асоциация „Българска книга“.

По думите на Петя Господинова решението за намаляването на данъчната ставка манилата година е спасило от фалит много книгоиздатели. Тя отбеляза, че това е тема от обществен интерес, защото грамотността и четенето са в основата на всичко, което се случва в държавата ни. Работещата икономика може да бъде създадена от четящи хора.

Според Владислав Симеонов въпросните 9% са една палиативна мярка, която играе по-скоро ролята на спасителен пояс в ковид кризата. Генералният разговор за подпомагането от държавата на четенето, знанието и в частност на книгоиздаването тепърва предстои.

Елена Георгиева , че намалението на ДДС върху книгите на 9% е временна мярка, но е част от набор от мерки, които трябва да бъдат приложени в подкрепа на книгата, книгоиздаването и четенето в България. Затова ние непрекъснато апелираме за национална стратегия за четенето, която да включва всички тези мерки - и ДДС върху книгата, и въвеждането на стандарта за библиотеките, приет още през 2015 г., и т.н.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад