Ще спре ли протестът на жълтите павета? Анализ на Димитър Ганев и Цветозар Томов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новите социално-икономически мерки, предложени от правителството, не могат да тушират напрежението на жълтите павета, защото то далеч не е социално. Това по-скоро е постматериален протест, ценностен протест, препоръча политологът Димитър Ганев - гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

"Властта добре си дава сметка, че хората, които са на жълтите павета, така или иначе няма да гласуват за ГЕРБ на предстоящите избори. Въпросът е, че към България се задава една икономическа криза, която е световна и която неминуемо ще нанесе сериозен удар през зимата. Целта на мерките, които в момента се взимат, е този удар да е по-лек, защото особено негативен сценарий за властта е този протест на жълтите павета за справедливост, законност, върховенство на правото и прочие, да бъде комбиниран с още един протест със силни социални искания", каза той.

Ако ГЕРБ вече са изгубили хората на жълтите павета като избиратели, то тези, за които социалните проблеми са изключително важни, все още са потенциални групи, които биха подкрепили това управление, добави Ганев.

За социолога Цветозар Томов - също гост в предаването, протестът за върховенство на правото и законност е логичен независимо, защото арестите на видни бизнесмени не водят до присъди в съдебната зала.

"За мен критериите за ефективността на действията на прокуратурата е защитата на тезита на обвинението в съда. Преди да стигнем дотам тя не е постигнала нищо. Така че поради това, че не са влезли в съда, към момента - в ерата на Гешев, прокуратурата не е постигнала нищо освен възможност да прави PR. Съгласен съм, че времето е малко, но тенденцията прокуратурата да се занимава преди всичко с политически PR е устойчива и господин Гешев показва силна привързаност към нея", категоричен беше социологът.

Според него впечатлението, че прокуратурата действа субективно - "с един аршин по отношение на едни и с друг аршин по отношение на други", както и демонстрацията на сила, са това, което провокира сериозно обществено недоволство.

Какво още коментираха политологът Димитър Ганев и социологът Цветозар Томов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад