Симеон Дянков: За България няма да бъде направено изключение за прием в еврозоната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Като разумен определи хода на служебното правителство да не внасят бюджет за 2023 г. бившият финансов министър Симеон Дянков за "Денят започва".

Какъвто и бюджет да беше влязъл при това служебно правителство в парламента, той щеше да зададе едно сериозно наддаване от различните политически сили, за да се позиционират към следващи избори, отбеляза  Дянков.

Той коментира, че дори и с удължаване на бюджета за тази година пак се задава дефицит за 2023 г. между 4-4,5%. При предложен от служебното правителство бюджет, дефицитът щеше да е 7-8%, което щеше да продължи в следващите три години и да доведе до още по-голяма дългова спирала.

Прогнозира, че до април месец може да се работи с бюджета за тази година. Обясни, че от януари ще се харчи по 1/12 от сегашния бюджет, но акцентира, че сегашният бюджет също е на дефицит. "Това означава, че няма пари за следващата година и за социални разходи, и за инфраструктурни проекти."

Бившият финансов министър подчерта, че парите, които трябва да започнат да идват по Плана за възстановяване са за инфраструктурни проекти. Около средата на декември се очаква да дойде първото разплащане по Плана и реално ще покрие обаче социалните разплащания. "Точно затова за следващата година оставаме с пожелания за нов бюджет иначе пак няма да строим инфраструктура", категоричен е той.

Дянков подчерта, че няма да има изключение за България за влизането в еврозоната. "Ние в момента не изпълняваме два от трите маастрихстки критерии - нито инфлацията ни е под средната за Европа, нито пък покриваме 3% дефицит нито за тази година, нито за следващата година. Така че темата как да направим възможното, за да можем от 1 януари 2024 г. да влезем в еврозоната, е невъзможна. По-скоро трябва да погледнем можем ли да влезем към края на 2024 г. или началото на 2025 г., но дори и за това не сме подготвени", обясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад