Слънчевите майстори

История и облози за Слънцата в Тревненската дърворезба

Държава: България
Година: 2007
Времетраене: 30 минути
Слънчевите майстори
За продукцията

Документален филм

Сценарист: Александър Недков
Режисьор: Пенка Шопова
Оператор: Пламен Соловей
Продуцент: БНТ - РТЦ Русе

Документалният филм "Слънчевите майстори" разказва за дърворезбарите от Тревненската художествена школа.

Характерно за тези майстори е, че повечето от тях са работили по два или три занаята. А в самата дърворезба са изобразявали повече поетични елементи - природа, птици, цветове и по-малко човешка фигура.


Художествена забележителност в Трявна е Даскаловата къща, строена през 1804-1808. Главен майстор на постройката е бил Димитър Ошанеца, а негов помощник - калфата Иван Бочуковеца. Къщата е била поръчана за двама от синовете на богатия търговец хаджи Христо Даскалов. На откриването й на 6 май 1808 всички от града се струпали да я огледат, защото такава голяма къща досега нямало, но на самия собственик тя се сторила уж голяма, но бедна откъм украса.


Почувствал се засегнат, майстор Димитър Ошанеца обещал да направи отвътре тавани, които да няма да втори като тях никъде. Тогава и калфата Иван Бочуковеца предложил да изработи тавани, които да не отстъпват на тези на майстора.
Двамата сключили облог и се затворили да работят в отделни стаи за шест месеца, като никой не знаел какво прави другият.
За Димитровден дошли старите резбари (тур. марангози) да си кажат оценката.


От тавана на калфата Бочуковеца ги гледало горещо юлско слънце - символ на младостта и вечния живот. Възхитени, оценителите признали калфата за Майстор.


В стаята на майстор Димитър на тавана греело спокойно майско слънце, обсипано с цветя, които не се повтаряли. Дали от суеверие, защото е било Димитровден, или по йерархия, оценителите признали майстор Димитър за баш-майстор - "уста", а Бочуковеца за млад майстор с развитие.
Облогът между двамата дърворезбари в Трявна се смята за първия български художествен конкурс.


От тогава Слънчевата дърворезба става отличителна и традиционна за Тревенската художествена школа и старите тревненски къщи.

В документалния разказ участват историци, писатели, майстори - проф. Антон Дончев, Кънчо Цанев, Юлия Нинова, Петя Йорданова, майстор Митко Минев и др.


Резбарството в Трявна следва традициите на предшествениците - майсторите разказват за приемствеността в специализираното средно училище.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад