След нападението - какво е бъдещето на мечката в Белица

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До отстрел на мечката след нападението над жена ще се стигне в случай на ново нападение. "Разрешителното, което беше издадено вчера, е съгласно законова процедура. Целта му е да имаме защита на местното население, на хората, които са в гората, това е техният поминък, те ползват тези ресурси, те живеят от това", заяви Филип Ковашки, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. И подчерта, че не може да се твърди, че човекът е нахълтал в дома на мечката, според него тази теза е несъстоятелна.

Руслан Сербезов, експерт по биологично разнообразие в Националния природонаучен музей, посочи, че през последните години навлизането в гората е безконтролно, навлиза се поединично. Категоричен беше, че в гората винаги в гората трябва да навлизат по няколко души. Дори експертите влизат по трима. Така се създава шумова атмосфера, мечката я чува и се оттегля. "Това нещо не се спазва досега", подчерта Руслан Сербезов. И коментира, че в района има няколко мечки, как ще се разбере коя е нападнала жената - никой не може да я познае.
 
Филип Ковашки припомни, че има достатъчно организации и експерти, които имат познанията да определят коя точно е мечката. И подчерта, че разрешителното за отстрела е издадено само на държавното горско стопанство.

Какво още казаха специалистите вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад