Смъртта на един негодник

Един верен приятел на Истината срещу "висш" корумпиран кръг от негодници...

Държава: Франция
Година: 1977
Времетраене: 120 минути
Смъртта на един негодник
За продукцията

Трилър

Режисьор: Жорж Лотнер

В ролите: Ален Делон, Орнела Мути, Морис Рьоне, Стефан Одран, Мишел Омон, Даниел Секалди, Жан Буиз, Жулиен Гиомар, Анри Вирложо, Франсоа Шомет, Мирей Дарк и др.

Със специалното участие на Клаус Кински

ФАБУЛА


Убит е не един мръсник в схема на корупция и тайни връзки между политици и мафиоти.
Замесен е един верен приятел, за когото по-важна от "смъртта на още един негодник" е Истината.

ФИЛМЪТ


"Смъртта на един негодник" събира забележителни жени - Орнела Мути, Стефан Одран, Мирей Дарк, и опасен мъжки състав - Морис Рьоне, Мишел Омон, Даниел Секалди, Жан Буиз, Жулиен Гиомар, Анри Вирложо и Франсоа Шомет, със специалното участие и на Клаус Кински в сюжет, който не остарява.

Режисьорът Жорж Лотнер е майстор на остри и умни екшъни, в които някой прям герой се оказва проблем за мрежа от връзки и неудобни разкрития.

Ален Делон е в автентична роля, близка до личното му амплоа - да бъде сам срещу всички в порочния кръг.

Фабулата засяга системата от власт и пари - класическа и стара, но жива до днес. Филмът е забележителен урок по кино и разкрития в игра, която не се забравя и не оставя празно място в историята - с оригинален сценарий и диалози от майсторите Жан Лаборд, Мишел Одиар и Клод Соте.

Истината на екрана е единственият враг и в тишината на действието звучи музиката на Филип Сард.
Продуцент на "Смъртта на един негодник" е Филмовата компания на Ален Делон - "Адел", основана през 1968.

*След Ален Делон режисьорът Жорж Лотнер снима и Жан-Пол Белмондо в аналогичен екшън за "сам сред вълци", в следващия хит - "Професионалистът" (1980)

СЮЖЕТ

Депутатът Филип Дюбаи събужда стария си приятел Ксавие Марешал с неприятни новини. Дюбаи е извършил убийство на Серано - рекетьор с политически връзки, притежавал доказателства за корупционна мрежа, в която Дюбаи е участвал. Серано е смятал да ги използва. Затова е убит и Филип има нужда от алиби, но никой в полицията не вярва на прикритието, което им подхвърля Ксавие.

Скоро и Дюбаи е мъртъв. А приятелят Ксавие става мишена на заинтересовани министри, депутати, полицаи, франкмасони и тайна групировка, която върти играта, начело с енигматичния мафиот Никола Томски.

Убийствата продължават. През прозореца странно е "паднала" съпругата на мъртвия депутат Дюбаи. Тя също не е идеалната страдаща вдовица, била е заинтересована от парите, които би могла да получи за въпросните документи. Всички подозират, че компроматите са у Ксавие Марешал. Той вече е снимал оригиналите с тайна приятелка на Дюбаи - модната фотографка Валери. Валери е изплашена.

Ксавие (или просто Ксав) е преследван, съветван, заплашван и привикван - от мошеника Фондари, от адвоката Люсиен Лакор, от главен комисар Перне, от франкмасона Лансок.

В крайна сметка Ксавие Марешал е поканен на лов във вилата на мафиота Томски, където едва стига жив след смъртоносен капан на пътя, заложен от масоните. Марешал е прегрял страстите, пуснал е първи уличаващи материали в пресата, на корицата е министърът на правосъдието.

Мегаломанът Томски предлага за документите оферта за милиони, но Ксавие не иска пари, а името на убиеца. Сделка няма. Марешал е поръчан труп и в последния момент е спасен с арест от комисар Перне. Има жертва...

Ксавие Марешал предава уличаващите материали на "радикален" полицейски чиновник - комисар Монро е "демократ", убеден, че се бори за "права и справедливост" или просто е убиец с "убеждения" ... Срещата им е инсценирана и записана.

Историята с висшия корумпиран кръг е разкрита или закрита...
Отговорът зависи от главния комисар Перне, който вече държи документите. Той може да се оттегли след този случай, да отиде на лов за сьомга... или да се издигне като голям шеф. Въпросът е отворен...

Златна Романова

Трима мъже за убиване

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад