Трима мъже за убиване

Дори самарянинът става враг. ....Колко мръсна може да е играта, за да те откаже от живота?

Държава: Франция
Година: 1980
Времетраене: 92 минути
Трима мъже за убиване
За продукцията

Трилър

По мотиви от романа на Жан-Mатрик Маншет - "Крехката синева на Западния бряг"

Режисьор: Жак Дере

В ролите: Ален Делон, Далила ди Лазаро, Мишел Оклер, Паскал Робер, Пиер Дюкс, Бернар льо Кок, Даниел Бретон и др.

ФИЛМЪТ и ВРЕМЕТО

Краят на 70-те години на ХХ век е белязан от световни политически скандали за колизии, афери и бандитизъм по "върховете" - не само с Аферата "Уотъргейт" във Вашингтон, но и във Франция, в Ориол - с Аферата на Службата за националлна сигурност - САК (SAC), създадена и подчинена на партията на президента Де Гол, наричана неговата "сива сянка". Накратко, САК е паравоенна организация, сформирана за войната в Алжир, впоследствие превърната в спецотряд за други цели...

Двете афери са почти различни. В САЩ "Аферата "Уотъргейт" е сензация, разиграна в показна медийна акция с изкупителен образ на президента Ричард Никсън.

В югозападна Франция, в Ориол, е извършено жестоко убийство между служители на две Национални служби, с неоповестени мотиви. Трагедията шокира обществото и се явява политически актив за френския президент Митеран, който показно разформирова САК, без това да означава, че организацията не съществува в друга паралелна форма.

Светът не е спокоен. Има жертви и скандали на "открито" , аферите продължават в сянка. Ситуациите създават страх, напрежение и параноя.

Киното не оставя действителността без отражение и в отговор на събитията се появяват хитовете "Денят на чакала", "Цялото президентско войнство", "И" като Икар" и... "Трима мъже за убиване".

Трилърът "Трима мъже за убиване" е подценяван от някои критици като "демонстративен", а всъщност е знаков филм за митове и реални престъпления.

Сценарият е адаптация по романа на Жан-Патрик Маншет - "Крехката синева на Западния бряг".

Сюжетът за сметки и убийства засяга един свободен мъж, чийто инстинктивно добри намерения го вкарват в мръсна игра на политици, полиция и бизнесмени, свързани в неслучайна оръжейна търговия.

Новото в жанра е революционна женска голота, представена от Далила ди Лазаро - позната италианска актриса с пробив на френски екран в компанията на звезди.

Ален Делон е в главна роля и в седмия си филм като продуцент и съсценарист с режисора Жак Дере - след "Басейнът", "Борсалино и компания", "Бандата", Полицейска история".

Резултатът е повече от добър. Само за две седмици "Трима мъже за убиване" бележи рекорд в боксофисите, с над 2 милиона зрители в киносалоните на Париж и цяла Франция..

В хронология на френското кино - по приходи и зрители - "Трима мъже за убиване" е най-успешният френски филм след "Двама мъже в града".

През 2013 трилърът е реставриран от Пате (Pathé ) и разпространяван от 2016 на DVD, в пакет с документален материал за историята и снимките.

СЮЖЕТ

Мишел Жерфо е професионален играч на покер. Една нощ, пътувайки по околовръстен път на Париж, забелязва ранен мъж през счупеното стъкло на автомобил. Изглежда катастрофа. Отвежда пострадалия в най-близката болница и не попълва декларация с лични данни.

Непознатият мъж умира, но не от катастрофа - бил е убит. Мишел разбира това от новините за други два смъртни случая. Тримата мъртъвци са висши кадри от Корпорация на собственика Емриш, свързана с търговия на оръжие и аеронавтика. Въпреки че жертвата не е казал нищо, дори не е регистриран в болницата, Мишел Жерфо е нежелан свидетел и става мишена на изпратени убийци. За начало опитите им са неуспешни.

Когато обаче е въвлечен като съучастник в убийството на приятеля си Лиетар, Жерфо решава да действа. Ранен от куршум и наблюдаван от полицията, той не се отказва да елиминира преследвачите си един по един.

В команията на Емрик Емриш разбират, че имат работа с професионалист и предлагат преговори. Жерфо отказва всякакво споразумение, няма за какво. Собственикът Емериш получава инфаркт. За корпорацията се търси негов заместник. Вероятният приемник Льопренс е постоянно подозрителен за някакъв хипотетичен шантаж и решава да приключи случая с Мишел Жерфо - брутално и показно, на Шанз-Елизе.
Жерфо е наясно с "цената" и предпочита да липсва в света, отколкото да участва в играта.

Златна Романова

"Той е истински професионалист. И то - един от най-добрите. Ако не бяхте такъв мошеник, щяхте да го разберете ..."

Смъртта на един негодник

За кожата на едно ченге

"И" като Икар"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад