Социолозите Първан Симеонов и Боряна Димитрова: Избирателната активност е неочаквано ниска, тя колабира

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаше заявки за това, че "Величие" може да влезе в парламента и паралелните преброявания показаха факта, че влизат, каза Боряна Димитрова, социолог от „Алфа Рисърч“ в студиото на "Денят започва". 

"По отношение на другите партии няма големи изненади и в предварителните проучвания, и вечерта. Виждаме победител ГЕРБ-СДС в пакет с известно откъсване на ДПС за националните избори. На европейските подредбата е друга - върви ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС. Така че, тази тройка е не само тройка в пакет, но и се размества на двата вида избори."

По думите й, три са линиите, които ще бъдат коментирани през следващите дни, които са линии за поука на партиите.

"Първо, изключително ниската избирателна активност. Виждаме, че и на други места в ЕС е ниска, но в България имаше и национални избори, които активират активността по принцип, но тук не видяхме това."

Второто нещо, според нея е, че абсолютно всички партии, включително и победителят, на практика губят подкрепа от избирателите. 

"Най-сериозна е ерозията при "ПП-ДБ", около 300 хил. гласа, при "ГЕРБ-СДС" - 150 хил. гласа, което е една победа с горчивина."

И третото, подчертава Димитрова, че доста отвратилата битка в центъра на терена, непрекъснатите нападки между доскорошните коалиционни партньори, измести битката и активизацията в периферията.

"Има съществена ерозия, защото това вече не е битката "за" или "против" ГЕРБ или ПП, а започва да се разчита като битка "за" или "против" политическото статукво.

Вчера увиснаха въпросите как ще се прави правителство, как ще се съставя мнозинство, всички започнаха да коментират самия изборен резултат и знака, който са ни дали гласоподавателите, заяви Първан Симеонов, социолог от „Галъп Интернешънъл“.

"Другото, което се усеща, това е ръст на всичко, което е протестно, наказателно. Тук се вписва ИТН, които, влизайки в ролята си на острие срещу всички, успяха да закрепят и даже да увеличат резултата си."

Един от големите изводи според Симеонов е, че това, което "Възраждане" утъпка като път в българската партийна система, дава възможност и на други политически субекти да се появяват.

"Разговорът в момента е "Какво стана", защото демоскопски тези трендове бяха хванати - и неяснотата за второто място, и набъбването на малките, но не беше хваната активността - тя колабира, тя е неочаквано ниска."

Вижте целия разговор във видеото. 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад