Соня Момчилова: СЕМ може да бъде партньор на медиите, а не просто рестриктивен орган

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

СЕМ свърши много неща, които не са му пряка задача, дори няма правомощията за тях, като напр. ангажимента за ограничаване на рекламата за хазарт и успехите, които постигна в това отношение, както и да отвори максимално работата на регулатора, така че той да се превърне в най-прозрачно работещия регулатор в Европа. Това заяви Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии.

Тя вярва, че СЕМ може да бъде партньор на медиите, а не просто рестриктивен орган, папски конклав, който да решава техните съдби.

Предвид темпото, с което се развива медийната и дигиталната среда, конкуренцията, която имат традиционните медии, би било демагогия да формулирам бъдещи задачи. Съдбата на медиите е изключително важна и всички живеем в момент на обрат, каза Момчилова. И даде пример с изкуствения интелект.

Председателят на СЕМ изрази опасения, че подготвяния от Европейската комисия европейски медиен закон може да се окаже "мастодонт" и да въвежда свръх правила.

„Това, което се предвижда в този акт, е да се създаде един голям регулатор, който да подчини работата на националните регулатори на нови правила. Изискванията и очакванията, които са заложени в тези текстове, по никакъв начин не биха могли да бъдат оправдани от нас, защото нямаме нито финансовия, нито кадровия ресурс, а и нужната експертиза, за да можем да доказваме произход на медиите, регулираме интернет и агенциите”, подчерта Соня Момчилова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад