СОС гласува решения в подкрепа на бежанците от войната в Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доброто е изключително заразно. Две важни решения взе днес Общинският съвет в подкрепа бежанците, каза студиото на “Още от деня” председателят на СОС Георги Георгиев.

“Първото е разрешение на кмета да разходва до 300 хиляди от общинските средства за издръжка на престоя на настанените вече в общинските центрове бягащи от войната украинци, осигуряване на транспорт и всякаква друга подкрепа… Второто решение - Общинският съвет взе решение да предостави временно и напълно безвъзмездно помещение около 200 кв. м за създаване на хуманитарен център в район “Възраждане” на улица “Царибродска” 36”, обясни той.

Още от утре там ще започне приемането на помощи и тяхното разпределяне. Така ще помогнем на най-активните и ще внесен повече ред в оказването на помощ, допълни Георгиев.

Българите са сърцати хора и отворени към чуждата болка. Очаквахме подкрепа, но не и толкова силна, каза Олена Шопова от Сдружението на украинските организации в България. По думите ѝ бягащите от война имат най-голяма нужда от спокойствие - добра дума, прегръдка, подкрепа.

“Само в Китен в момента са настанени около 200 човека по хотелите и почивните бази. Толкова са и в София. Има и хора, които сами са намерили подслон, но се обръщат към нас за подкрепа - правна, храна, дрехи”, обясни тя и добави категорично: “Почти всички - 99%, искат да се върнат в Украйна и очакват този момент.”

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад