"Спасителят" - историята на полковник Цветан Мюмджиев и спасяването на българските евреи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият филм "Спасителят" разказва за полковник Цветан Мумджиев, спасил стотици български евреи от депортация. Той е участник в трите войни за национално освобождение и обединение, а в годините на Втората световна война заема основни командни длъжности в трудови войски и временната трудова повинност. 

Лентата разказва що е то трудова повинност, защо и как се е появила и как впоследствие е била заимствана от България и приложена в САЩ и в редица държави в Западна Европа. 

Казана е истината за мобилизирането на българските евреи, работата им в трудовите групи и дейността на полковник Мумджиев в подкрепа на ежедневието  и живота им. Голямо внимание във филма е отделено на факта, че в България, която е съюзник на нацистка Германия през Втората световна война, въпреки натиска са спасени всички близо 60 000 евреи, населяващи територията на страната.

Сценарият е на проф. полковник Димитър Недялков, а режисьор е Владимир Щерянов. Те са гости в студиото на "Денят започва" и разказват още интересни факти около личността на полковник Мумджиев и създаването на филма. 

Премиерата на филма ще бъде във Военната академия на 6 март от 15:30 ч. Входът ще бъде свободен.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад