Специалистите: Всички видяха лицемерието на северномакедонските политици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Емоцията е повече в създалата се ситуация и това е за сметка на хладния разум. Това пречи на Северна Македония на види, че не България я спира по европейския път, а го правят самите те с нивото на тяхната демокрация, най-общо казано. Те трябва да осъзнаят този проблем и да направят преоценка на това, което са направили или не са направили по този път. Така журналистът Костадин Филипов започна коментара си за нарежението между двете балкански съседки при гостуването си в студиото на “Денят започва”.

“Лично аз много се радвам на твърдата българска позиция, защото добре познавам ситуацията в Северна Македония за разлика от много други българи, които считат, че са запознати. Затова тези емоции не ме учудват, но пък всички видяха лицемерието на северномакедонските политици”, каза археологът и историк проф. Николай Овчаров - също гост в предаването.

Той подчерта, че “хубаво е да продължиме, защото нищо не е свършило”.

“На 8 декември предстои краят на този рунд… Призовавам българските политици, които бяха обединени до този момент, да продължат да действат по този начин… Ние рискуваме да загубим нашата история, да не говорим и за нашия език”, добави историкът.

По думите на Костадин Филипов няма начин северномакедонците да заобиколят България и нейната позиция по път си към европейското семейство.

“Все пак решенията, които се взимат в ЕС, са решения с консенсус - и една държавата да има която не е съгласна, решението не може да мине… Подозирам, познавайки техния манталитет,  че ще търсят подкрепа от сили, които биха могли да окажат влияние върху българската политика, върху българската единна позиция. За първи път у нас има такъв консенсус между опозиция и управляващи, 84%  от българската общественост казва, че при това поведение, което имаме отстреща, да не ги пускаме”, добави журналистът.

Какво още каза гостите в предаването вижте във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад