Спирка "Оригами" в столичия кв. "Дианабад" ще бъде върната на място

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди няколко дни емблематична автобусна спирка беше премахната от район Изгрев. Става въпрос за спирка „Оригами“, която е проектирана преди повече от 50 години от арх. Любомир Шинков.

Последната реставрация на спирката е била през 2011 година. Арх. Делчо Делечв е един от организаторите на реставрацията тогава. Пред БНТ той обясни, че спирката е била с уникален дезайн и се е изучавала като един от добрите примери. Реставрацията е отнела един ден.

"Проблемът не е само тази спирка. Необходимо е всички елементи на градския дизайн да имат системна поддръжка", смята архитектът.

Спирката ще бъде реставрирана и върната на мястото й, увери кметът на район Изгев д-р Делян Георгиев. Той обясни, че винаги е апелирал за запазване н а подобен тип емблематични места.

Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност разказа, че премахването е било необходимо, тъй като спирката е била опасна. Първоначалният оглед е показал, че няма как да бъде реставрирана. В момента се подготвя проект с нови материали, с нов фундамент, за да бъде върната обратно.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад