Спомен за болката

Кой кого и какво очаква в края на войната...

Държава: Франция, Белгия, Швейцария
Година: 2017
Времетраене: 120 минути
Спомен за болката
За продукцията

Биографична драма

По романа на Маргьорит Дюрас
Режисьор Еманюел Финкел
В ролите: Мелани Тиери, Беноа Мажимел, Бенжамен Биоле и др.

ФИЛМЪТ И РОМАНЪТ

"Спомен за болката" пресъздава история по едноименния роман на Маргьорит Дюрас и е само един епизод от интензивния любовен живот на писателката - с не един образ и в реалността, и в литературата, който продължава до края на дните й.. .

Сюжетът е личен и исторически - от интимния живот на героите и от Франция през последните дни на Втората световна война. Почитателите на романите на Дюрас ще открият повече нейни преживявания и връзки в този филм след "Любовникът".

"Спомен за болката" е номиниран за всички награди на Франция и липсата на големия приз не отнема достойнствата на адаптацията, особено в актьорската игра на тримата главни герои, с роли на Мелани Тиери, Беноа Мажимел и Бенжамен Биоле, както и в атмосферата и възстановката на епохата.

СЮЖЕТ


Юни 1944, Франция. Париж е окупиран от германците. Писателят Робер Антелм, водеща фигура от Съпротивата, е арестуван и депортиран. Съпругата му Маргьорит Дюрас остава в неизвестност за съдбата му, раздвоена в мислите и чувствата си между неговото отсъствие и тайната й връзка с Дионис. Времето минава мъчително, в очакване на каквато и да е вест за Робер.

В тази тиха пауза Маргьорит се запознава с Пиер Рабие, френски агент в Гестапо, който познава нейните книги, а сега има възможност да опознае и авторката им. Затова й определя среща. Дюрас не отказва контакта, който се задълбочава, става интимен и тя отново не отказва с мотив или оправдание, че така може би помага на съпруга си. Агент Рабие е внимателен към Маргьорит, не я използва и може би наистина я харесва, не я преследва, но я наблюдава.

Маргьорит сякаш не е безразлична към неговото внимание, тя може би е поласкана или се преструва. Очакването продължава. Още няма вест дали Антелм е жив, но един ден войната свършва и тогава всеки ще разбере кой кого и какво очаква ...

Златна Романова

Награди и номинации

"Спомен за болката" е Официалното предложение на Франция за чуждоезичен "Оскар", но не попада в номинациите на Американската филмова академия през 2019.

Номиниции "Сезар", "Люмиер и "Луи Делюк" от Франция и "Златна раковина" от Сан Себастиян, Испания (2018)

"Любовникът"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад