Спорът със Скопие и събитията в САЩ - анализ на Любомир Кючуков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Единственият позитивен факт в ситуацията, която се създаде между България и Република Северна Македония, е наличието на диалог, отбеляза в "Още от деня" Любомир Кючуков, бивш заестник-външен министър и дипломат. Крайната цел е да се постигне споразумение между двете страни и няма друг инструмент за постигане на съгласие, освен преговорите, подчерта той, коментирайки посещението на Владо Бучковски.

"Според мен, напоследък ние действаме в противоречие със собствените си интереси, като държава, защото говорим за езика на омразата, но от друга страна ние пренебрегваме резултата от нашите действия в Скопие, т.е. ние заявяваме, че не ни интересува какво мислят македонците за нас, но от друга страна възразяваме срещу това да го казват и да го пишат. Това, което е на практика най-важното е. че практически македонизмът се стреми да изгражда прегради и се храни от противопоставянето. Ние на практика работим в момента в полза на македонизма, разделяйки двете държави", каза Любомир Кючуков. 

Според него не е ясно от тук нататък какви действия България трябва да предприеме.

"Ние много успешно успяхме да извадим Република Северна Македония от ситуацията, когато тя щеше да бъде подложена постоянно на натиск за изпълнение на критериите за членство в хода на преговорите и да съсредоточим натиска върху нас, върху България", коментира дипломатът.

Информацията за разговорите не е е съвсем достоверна, не е официализирана, това, което се говори за анекс към договора или за нов договор - това е нещо много логично, защото каквото и споразумение се постигне, то трябва да бъде официализирано в някакъв документ. Договорът за добросъседство не решава проблемите, но дава основата за тяхното решаване и е единствената основа, която дава основание ан България да постави този въпрос в ЕС, отбеляза Любомир Кючуков. 

Последните събития в САЩ са резултат от очевидно много сериозна криза, при това не само в Америка, заяви Кючуков. 

"Би било твърде наивно да смятаме, че един единствен човек - Доналд Тръмп - е този, който доведе страната до това и че като той си отиде, всичко ще се оправи. Големият въпрос е дали Тръмп беше отклонение от правилото или това беше закономерност от една по-дълбока криза", коментира дипломатът.

Какво още каза Любомир Кючуков - вижте целия разговор във видеото. 
 

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад