Според Биляна Гяурова-Вегертседер изваждането на следствието от прокуратурата е прекалено бързо

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Биляна Гяурова – Вегертседер от Българския институт за правни инициативи сътресенията в прокуратурата са извадили на показ една паралелна система.

"През годините ние наистина сме чували, че има определени зависимости в системата, дори един висш магистрат беше казал, че въпросите на съдебната система и на реформата се решават на бели покривки, а не в парламента или по друг законов начин. И сега всичко това избуява на повърхността", коментира Гяурова-Вегертседер.

Тя смята, че изваждането на следствието от прокуратурата е прекалено бързо.

Промените, в които беше стеснена оперативната самостоятелност на следствието, започнаха още 2006 г. с една промяна в Конституцията, която беше изискване на Европейската комисия, за да може да бъде затворена главата за правосъдна система и вътрешен ред. След това станаха и другите промени в Закона за съдебната власт. И полека-лека следствието се присъедини към прокуратурата. Тогава имаше сериозни протести от страна на Националната следствена служба, тъй като тези промени в голяма степен ги обезличиха. Сега това, което се случи, се опитва да върне тази независимост на следствието, но не беше добър начинът, по който се направи, коментира още тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад