Спортният министър Димитър Илиев: Спортът е качество на живот, затова масовият спорт ще е сред основните приоритети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Странно ми е да съм министър, не съм имал такава мечта. За мен е огромна чест и предизвикателство да поема такава отговорна позиция, призна в студиото на “Денят започва” доц. Димитър Илиев – министър на спорта.

“В тези трудни за България времена трябваше да се намерят силни и смели хора, които да се впуснат в това предизвикателство, защото вече много време България се люшка и това неминуемо се отразява на начина на живот на българите”, каза той.

За него “спортът променя животи, спортът е качество на живот” и затова един от основните приоритети в работата му ще е спортът стане достъпен за повече хора, да се развива масовият спорт.

“Той те учи на дисциплина, на труд, дава ти увереност, дава ти ценности, които иначе в живота можеш да не развиеш добре. Когато се занимаваш със спорт, всички тези неща идват и дори на да не станеш много добър спортист, ти ставаш много добър човек”, сподели визията си за спорта доц. Илиев.

По думите му той е оптимист и смята, че това правителство с “тези министри, които са страхотни хора”, може да изкара пълен мандат. 

Запознах се с всички хора, които работят в Министерството на спорта, отбеляза той и добави:

"Намерих страхотни хора, с които ще направим добър екип и ще работим позитивно. Има голяма доза професионализъм.”

Според него спортът е изваден от социалната сфера като политика последните 30 години.

“Бюджетът е същият като миналата година, ще има някаква индексация заради инфлацията, но това, за което искам да работим тази и следващата година, са олимпийските игри. Те са това което ще дадат самочувствието на нацията. Голямата магия на спорта е, че той може да обединява през успехите, които постига. Ключово е младите да развиват потенциала си в максимално добра среда", подчерта доц. Илиев.

Той настоя федерациите да имат справедливо финансиране, а работата на Министерството на младежта и спорта е спортистите да бъдат финансово осигурени, за да могат да се подготвят спокойно за Олимпийските игри.

"Парите се разпределят по критерии, най-добре се финансират олимпийските спортове с постижения - който е работил и е постигнал, ще получава повече. За мен е от значение да се даде на хората да развиват своя потенциал. Искам спортът да се върне в социалната си роля, а не да бъде бизнес", настоя спортният министър.

Управлението на федерациите е от особено значение за него:

“Това, което ние можем да правим е да помагаме финансово и да изискваме как са изразходвани средствата. За мен е важно спортистите да се чувстват сигурни от техните управници.”

На какво още акцентира спортният министър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад