Стефан Петров, ВСС: Предложението за освобождаване на Гешев щеше да бъде отхвърлено, ако беше разгледано

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор е недопустимо. Това заяви за "Денят започва" най-новият член на ВСС Стефан Петров.

"Предложението на министъра на правосъдието е недопустимо според мен, тъй като производството, което трябваше да се развие, е само по глава 16-та от Закона за съдебната власт, която е дисциплинарно производство в чл. 312 от Закона за съдебната власт, това са ал.2. Там, където е развито, кой може да прави предложения за налагане на дисциплинарно наказание, в тази алинея е написано, че такова предложение могат да правят членовете на ВСС, само 5-ма членове от пленума на ВСС и трима членове от прокурорската колегия. Там не е упоменат министърът на правосъдието, че може да прави такова предложение", каза Стефан Петров.

Стефан Петров е единственият член на ВСС, който не е участвал в процедурата, с която беше избран Иван Гешев за главен прокурор.

"Все още дисциплинарната отговорност, както и наказателната е лична. В предложението повечето от констатираните нарушения евентуалнио, ако има нарушение, са за отделни наблюдаваши прокурори и от администрацията на главния прокурор, а не лично от главния прокурор и просто според мен щеше да бъде отхвърлено това предложение, ако беше стигнало до неговото разглеждане по същество.

Вижте още във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад