Стефан Янев: В политиката е важна последователността в говоренето и в действието

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сега е моментът, в който аз и съмишлениците, с които заедно подготвяме проекта, решихме, че е време да отговорим на поне два важни въпроса. На първо място това е необходимостта в реалното правене на политика, да има яснота накъде вървим, за да имаме някаква предвидимост за утрешния ден. Новото ще бъде съобразено с желанието на хората, които искат да участват. Втората мотивационна причина, която е движещата ни сила, това е нашата мотивация, че ние трябва да се опитаме да запълним тази празнота между гражданското общество и партиите. Нашата амбиция е точно тази, гражданите ежедневно да бъдат в състояние да комуникират със своите представители във властта.
Това каза Стефан Янев - лидер на партия "Български възход" и бивш служебен премиер в предаването "Още от деня".

"Това което е нашата амбиция тръгвайки с политически проект е, че както аз в лично качество, както и екипът, с който работихме стигнахме до извода, че в политиката е важна последователността в говоренето и в действието. Нашата убеденост идва от факта, че това, което сме обещали сме направили, и смятаме така и да е занапред", разясни още Стефан Янев.

"В момента има възел от проблеми и тяхното решаване по един системен път най-малкото е предизвикателство. Това, което трябва да се направи, без да давам съвет е във всичките си действия да се търси националния и обществен интерес, и те да се защитават по най-добрия начин", каза лидерът на партия "Български възход".

Стефан Янев коментира, че реферундумът е доказан инструмент за взимане на важни решения за държавата, като поясни, че при необходимост и при съгласие и от гражданското общество и от партиите, би подкрепил подобна идея.

Янев коментира и подписването на анексите от шефа на Булгаргаз по време на служебното правителство начело на което беше той, и които не дават възможност България в момента до получава по-евтин азерски газ.
"Тази тема не е била обсъждана на Министерски съвет, нито е била обсъждана в конкретика. Тогава в онзи момент вероятно е било правилно, вероятно решенията са били правилно обосновани по логиката на онзи ден. Той тези решения предполагал не ги е взимал сам. Този въпрос не е поставян на моето внимание", обясни Янев.

Стефан Янев коментира и решението на парламента да бъде ремонтирано украинско въоръжение в България.

"Това решение показа едно неумение за политически диалог с гражданското общество. От самото начало на войната се наложиха различни типове говорене под възедйствие на емоциите. В крйна сметка решението е такова каквото е, и за съжаление най-големият ефект от него, е че българското общество е разделено. Всичко това на фона на изнервеността на българина, на фона на страха от войната и нейните последствия, мисля, че е с доста негативен отенък в обществото", каза Янев.

Стефан Янев каза още, че е важно как стои България в геополитически план. "България е член на ЕС и в НАТО. Когато българският национален интерес е защитен, той става още по-защитен чрез членството в тези организации. Така че ние трябва да се стремим към това", обясни Стефан Янев. Той допълни още, че България не уплътнява членството си чрез активно поведение, като поясни, че нашите представители в двете организации не са били активни от самото начало на даден процес.

Янев коментира и идеята на Кирил Петков за отместване във времето на ветото на Северна Македония.
„Това за пореден път демонстрира, че премиерът не познава механизмите на действие на ЕС. Няма начин да се започне процесът за присъединяване и след това да се налага вето. Самата процедура е направена така, че може да се бави, но не и да се спре", заяви Стефан Янев.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад