Страстната неделя

Как Юда "Еленски" си повярвал, че е "предал малцина, за да спаси милиони". Но на Свободата не й трябват мостове, Тя лети.

Държава: България
Година: 1979
Времетраене: 115 минути
Страстната неделя
За продукцията

Телевизионен театър

По книгата на Павел Павлов "Страстната неделя" (Сцени от Велчовата завера)

Сценарий: Павел Павлов
Режисьор: Павел Павлов
Оператор: Александър Мутафчиев
В ролите: Антон Горчев, Петър Чернев, Любен Желязков, Стефан Данаилов, Люба Алексиева, Леда Тасева, Вълчо Камарашев, Меглена Караламбова, Антоний Генов, Георги Кишкилов, Юри Ангелов, Анани Явашев, Николай Узунов, Кольо Дончев, Елена Райнова, Сона Маркова, Никола Иванов, Васил Димитров, Иван Зоин и др.

Търново, 1835. Турските власти забраняват да бъде погребан трупът на зверски убития поп Мартин Граматик.

Чорбаджи Велчо и неговите съратници - Даскал Антон, Майстор Димитър, Кольо Гайтанджията и Капитан Георги Мамарчев - офицер от руската армия, организират комитет за подготовка на въстание против поробителите. Комитетът разчита на помощ от Русия в момент на затишие с Турция...

Чорбаджи Йордан Кисьовски обаче известил властите за заговора. "Не само ги издал, но и сам завел заптиетата". След това, уплашен от греха, потърсил оправдание за себе си като Юда "Еленски" /от град Елена/, който "е предал малцина, за да спаси милиони християни"...

Започват арести, водят всички в Конака. Манастирът е опожарен, монасите и "заговорниците" са оковани с вериги, а жените събират злато по домовете и още се надяват, че "златото може да омилостиви и да отвори врати". Всички се срамуват и проклинат Предателя, дори сестра му, която спасява кой както може.

А мъченията на заловените били зверски - солили очите, рязали главите, връзвали камъни, вадили зъбите, горили стъпалата, безчинствали с телата вързани, но издържали и не издали никого.
Султанска заповед дошла, трима да бъдат заточени, всички други - обесени, ден по ден в Търново, един в Елена.

Рано сутринта жените им се отправили към затвора да се простят за последно.

Закъснели. Там бил само игуменът. Той целунал святата икона и с последна молитва орисал новородения син, който не ще види баща си: "Благословен да си, Апостоле, Свободата да дочакаш!"

"Не ще се спи тая Нощ! Защото велико нещо, сестро, е Страхът. Страхът от отмъщение. За проклятата отколе кръв и враждата над народа. Чорбаджията превари, той ще спечели. Няма място за двама чорбаджии и два фенера, както няма място за две господарства на Балканите.

Юда предаде Господа поне за 30 сребърника, а тоя отиде да предаде своите за Нищо. Нима вярваш в това. Кой е предал някого, без да получи нещичко от другиго. Така е. Само цената на предателството е различна".

*Златна Романова

________________________________________________________

"Страстната неделя" разказва за Велчовата Завера, състояла се в Търново през 1835. Носи името на Велчо Атанасов Джамджията, заможен търговец, завърнал се от чужбина, който събира будна дружина за въстание и освобождение. Освен в Търново, Заверата се простира в Елена, Горна Оряховица, Лясковец, Трявна, Габрово, паралелно и в Силистра. Планът е за въстание на Великден през април 1835. Разчитат на помощ от Русия, която обаче в този момент е затоплила отношенията с Турция и даже Николай I лично разпорежда присъди и наказания за въстанниците в Силистра....

Подготовката започва в Плаковския манастир, с участието на монаси и на игумена отец Сергий. През Страстната седмица въстанниците са предадени от чорбаджията Йордан Кисьовски. Заловени са на Разпети Петък.

Убити са на Великден. След зверски мъчения никой не издава другите. Със султанска заповед всички са обесени, само трима са осъдени на заточение.


*Във Велико Търново има паметник и площад "Велчова завера", площад има и в София. След 100 години, на Великден, в Плаковския мансатир "Св. Пророк Илия" е осветена плоча за прослава на героите, загинали за свободата на своя народ:

"Слава на героите, събрали се преди сто години и загинали за свободата на своя народ: Велчо Атанасов Джамджията от В. Търново, Иванаки Йонков Кюркчията от Враца, отец хаджи Сергий, игумен на манастира "Св. Илия", Кольо Гайтанджията от В. Търново, майстор Димитър от София, хаджи Йордан Брадата от Елена, даскал Андон Никопит от Македония и мнозина други родолюбци, начело с капитан Георги Мамарчев от Котел, вдъхновител и организатор на Заверата". Български народен комитет, София, Великден, 1935

Плаковски манастир ”Св. пророк Илия” край Велико Търново

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад