Строежът на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" - какво четем между редовете? Анализ на Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В края на миналата година парламентът реши да се строят седми и осми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Днес “Продължаваме промяната - Демократична България” отхвърлиха точка, която касае този въпрос в парламентарния ред, въпреки че вчера парламентарната комисия възложи на министъра до 15 април да се приключи с преговорите с единствената фирма, която е покрила условията - Хюндай.

По думите на Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт вчерашното решение на комисията не е обвързващо, то минава като препоръка към парламента. Според него решението от миналата година е било грешно, защото това не е политически въпрос.

Той обясни, че енергийната политика в страната се провежда от министъра на енергетиката. Ролята на парламента в голяма степен се изчерпва с приемане на енергийна стратегия, което отново минава през министъра на енергетиката, сключване на международни договори и др. подобни.

“Това решение на парламента изключително рязко се намеси в този процес, при положение че нямаме енергийна стратегия, но имаме проект на компания, която вече сме решили, че ще строи нова ядрена централа. Объркването на тези приоритети създава проблеми. Острото вмешателство на политици във вземане на решения за строителство и в самия процес по избиране на строител създава огромни рискове.”

 

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад