"Там, в Малката България" - "В кадър" по БНТ тази вечер от 22:00 часа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в 22:00 часа в поредицата "В кадър" ще бъде излъчен филмът "Там, в Малката България" - филм за запазените традиции на българите в Тараклия, Молдова. Бесарабските българи, които носят в своите сърце и душа българското от векове насам по свой специфичен начин. Сценаристът на лентата - Цветан Симеонов, беше наш гост в "Денят започва".

"Там, в Малката България" е реализиран с екип от телевизионен център Благоевград. Режисьор е Румяна Ангелакова. Оператор е Методи Стоилков.

Цветан Симеонов разказа, че българите в Тараклия говорят един капсулиран език, съхранен от времето на техните прабаби и прадядовци.

"Те говорят така, защото така го чувстват и има някаква особена ревност към този език. Съхраняват го като част от тяхната същност. Споделят, че могат да говорят литературен български език, но искат да запазят този, защото това е нещото, което пренасят преди около 200 години, бягайки от поробената България и създавайки една паралелна България."

Религията е ключова за тях, включително храмът в Тараклия се казва "Св. Георги" и е много плътно обвързан с българския манастир на Атон - "Св. Георги Зограф", допълни авторът на филма.

Друг интересен факт е, че в Молдова има национална хералдическа комисия. Българите в Тараклия са се преборили да имат собствено знаме, собствен герб с българския лъв на него. Девизът им е: "Българският дух е непобедим!" Българското извира там, то е навсякъде.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад