Те двете

Колко свободни и колко зависими са жените в брака...

Държава: Унгария, Франция
Година: 1977
Времетраене: 93 минути
Те двете
За продукцията

Семейно-социална драма

Режисьор: Марта Месарош

В ролите: Марина Влади, Лили Монори, Ян Новицки, Жужа Цинкоци и др.

Със специално участие на Владимир Висоцки

ФАБУЛА

Две жени с различен социален облик търсят своето вярно място в живота.

ФИЛМ на Марта Месарош

Режисьор и сценарист, Марта Месарош е известна в Унгарското и в световното кино със своя нестандартен поглед и стил на човешко изследване. Редица автори се опитват да й подражават. Отличителното е, че документалните филми на Месарош не исторически хроники или репортажи, а истории, поднесени като романи, директно от живота, и обратно - игралните й филми представят сурова картина от деня на човека - в професията, в семейството, в общуването и в самотата.

В "Те двете" сюжетът разкрива женска солидарност в търсене на повече разбиране, независимост и уважение в личните отношения.
В главните роли са Марина Влади и Лили Монори. Специално и кратко е участието на руския бард Владимир Висоцки, с когото Марина Влади е имала връзка по това време.

В ролята на дъщерята е Жужа Цинкоци, бъдещата главна актриса в трилогията на Марта Месарош - "Дневниците" - за любовта, децата и родителите.

СЮЖЕТ


В продължение на 20 години Мари е имала спокоен брак и добра кариера като директор на общежитие за работници. Юли е следващата приютена от нея жена - без подслон и с проблеми. Тя е млада майка на дъщеря, която отглежда почти сама, защото съпругът й Янош често е под влияние на алкохола. Самият Янош искрено обича съпругата си, обещава да се промени и я моли да се върне.

Мари е свидетел на тяхната връзка от типа "нито с теб, нито без теб" и докато се опитва да помогне не само с убежище, но и със съвети, се оглежда в себе и осъзнава, че при нея нещата изглеждат наред, но само формално. Нейният съпруг заминава за Монголия, но и във времето, когато са заедно, връзката им не е така близка и емоционална, а рутинна.
В тази не-случайна среща двете жени, с различен опит и статус, се опитват взаимно да си помогнат, търсейки своето вярно място в живота - с повече значение, избор и свобода.

Филмът е в Официалните селекции на Фествалите в Локарно и в Ню Йорк.

"Те двете" е реставриран в киноархив на Унгарски филмов институт.

"Те двете" се излъчва от БНТ в Панорама на Марта Месарош с филмите:

"Осиновяване"

"Наследство"

"Дневник за баща ми и майка ми"

"Дневник за моите любими"

"Дневник за моите деца"

"Девет месеца"

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад