Дневник за баща ми и майка ми

Революция или диктатура, историята е нова или същата....

Държава: Унгария, Франция
Година: 1990
Времетраене: 100 минути
Дневник за баща ми и майка ми
За продукцията

Биографична историческа драма

Режисьор: Марта Месарош
В ролите: Жужа Цинкоци, Ян Новицки, Мари Тьорьочи, Илдико Баншаги, Анна Полони, Лайош Балашовиц и др.

ФИЛМ


"Дневник за баща ми и майка ми" разказва за събитията в Унгария през 1956 година и е последен филм от биографична трилогия - "Дневниците" - на режисьорката Марта Месарош.
Главни герои в трилогията са Юли и Янош, които преминават през различни периоди в света и в своя личен живот. В главните роли са Жужа Цинкоци и Ян Новицки.


Отчасти историческа, отчасти романна драма, всеки филм от "Дневниците" разкрива част от живота на режисьорката Марта Месарош и на обществото, в родината й и в Европа. Родена в Будапеща, Марта Месарош е загубила родителите си още в детството. Баща й е скулптор, жертва на Сталинисткия режим, майка й е починала при раждане. Месарош учи в Руския държавен институт по кинематография (ВГИК) в Москва и е първата унгарка, завършила там. През 50-те и 60-те години на ХХ век Месарош снима документални филми за телевизиите в Унгария и в Румъния, преди да дебютира с игралния филм "Момичето" през 1968.
Оператор на "Дневник за баща ми и майка ми" е синът на Марта Месарош - Ника Янчо.

СЮЖЕТ


Новогодишната нощ в Будапеща през 1956 е незабравима. Блясъкът се смесва с грохота на бунта и настъплението. Пада статуята на Сталин, а младата Юли, току-що завършила кино в Москва, се връща в родния си град, когато в страната назрява революция или диктатура.

Юли е сираче от семейство на комунистическата интелигенция. Сега е режисьор с камера и снима или описва това, което се случва - в Москва приятелите й слушат съветска пропаганда или друга, в Будапеща леля й Магда се укрива и страхува за живота си, приятелят Янош подкрепя стачници, но е цензуриран и застрашен от затвор.

Сестрата на Юли и други нейни близки изразяват възмущение от принудата да напуснат домовете си заради бунтовете. Ситуацията разкрива противоречиви реакции сред семейство, приятели и общество. Съдбата на бащата на Юли й осветлява настоящето така, както и миналото - със същата тежест, в същия стил. С революция, диктатура или свобода, историята изглежда е само една и се повтаря...

Златна Романова

*Филмът съдържа документални кадри от събитията през 1956 в Унгария.

"Дневник за баща ми и майка ми" е реставриран в 2K-резолюция от Национален филмов фонд на Унгария.

"Дневник за баща ми и майка ми" се излъчва от БНТ в Панорама на Марта Месарош с филмите:

"Девет месеца"

"Дневник за моите любими"

"Дневник за моите деца"

"Наследство"

"Осиновяване"

"Те двете"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад