Теодор Ушев: Свободата е вечната мечта на всеки артист и най-голямата отговорност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 4 февруари мултимедийният артист, режисьор и графичен дизайнер Теодор Ушев гостува в предаването "Култура.БГ". На рождения си ден аниматорът разговаря с водещия Димитър Стоянович, също рожденик, за постпродукцията на първия си пълнометражен филм, заснет у нас, за предстоящите си проекти зад граница, за падането на границите и издигането на нови. И всичко в контекста на голямото признание - да бъде обявен за най-влиятелния аниматор за последните 25 години. 

Разговорът е и за природата на твореца и за  творчеството му. "Свободата е вечната мечта на всеки артист, който доколкото може, да воюва за нея, да си чупи главата в нея, защото свободата е най-голямата отговорност", убеден е Теодор Ушев."Така е - продължаваме... Без свобода артистът е загубен."

По отношение на веригите, в които артистът се оказва овъртян понякога, всъщност те помагат", продължава творецът, "защото най-вълнуващото е да направиш произведение, което да премине през цедката на цензурата. Да излъжеш както цензорите, така и твоите меценати и работодатели, включително. Това също е един вид много фина свобода - само най-добрите илюзионисти го умеят."

Според Ушев автоцензурата е голям враг и много артисти са потънали в блатото на собственото си ограничаване. Вътрешната борба на артиста е голяма тема, смята той, най-вече във възможността да предизвикваш себе си и да прескачаш в различни полета, в които не се чувстваш комфортно. Най-важното нещо за един артист е да се чувства некомфортно."

Въпреки международните си успехи като творец, Ушев е скромен - не се взима насериозно, защото "не смята себе си за особено талантлив, умен или красив". Макар работа му отвън да изглежда свършена с лекота, тя в повечето случаи е свързана с непосилен труд, разбираме от споделя той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад