Тесен аквариум причина смъртта на две акули в Природонаучния музей в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Два смъртни случая на акули в Природонаучния музей в Пловдив. Причината – рибите са принудени да живеят в малък аквариум докато се ремонтира голямата зала, в която ще бъдат настанени.

От миналата година три дънни акули са настанени в 800-литров аквариум. Преместването е временно докато се подготвя новият им дом, който ще е десет пъти по-голям като размери.

"Започнахме да изграждаме аквариумите още в средата на миналата година и от тогава загубихме две дънни акули. Едната от тях почина миналата седмица, точно поради това, че пространството, в което ги гледаме, вече е доста тясно", обяснява доц. Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив.

Единствената оцеляла дънна акула не може да се върне обратно в предишния си голям аквариум, тъй като е разрушен, а цялата зала се ремонтира. Нов дом се строи и за рифовата акула, защото и за нея трябва по-голямо пространство от сегашното.

"В този аквариум ще бъде емблематичната за нашия музей рифова акула Лари, акулите, които в момента сме ги изолирали, тъй като няма къде да ги сложим. В съседния аквариум ще живеят различни видове ангелски риби, скатове, лъвската риба", казва Кристиян Владов, главен уредник в Природонаучния музей в Пловдив.

Първоначално строителството е трябвало да завърши през януари. Ремонтът обаче се бави, тъй като заради коронакризата, фирмата подизпълнител има проблем с доставката на материали и не може да отпечата 3Д визуализациите на морско дъно. Стойността на целия проект е 160 хиляди лева.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад