Тихомир Безлов: Наблюдаваме рекодна миграция през Балканите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През Балканите имаме рекодна миграция. „Фронтекс“ извадиха своите данни – за 2022 г. имаме около 330 000 незаконни мигранти влезли в ЕС, като половината са влезли през Балканите. Това каза в „Денят започва“ Тихомир Безлов – старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Бившият министър на МВР Валентин Радев показва схема как през 2015 г. ГЕРБ са свели почти до нула потока от мигранти.

Той коментира думи на вътрешния министър:

„Иван Дермеджиев казва, че са респектирали каналджиите и те започнали да слагат мигрантите в тайници. А два дни след случая Локорско имаше два буса с мигранти в Ихтиман с 43 души и във Видин с 23 души. Не са били в никакви тайници. Вътрешният министър работи с грешна информация и взима грешни политически решения“.

Безлов посочи, че има разлика между трафик на хора и каналджийство и коментира за случая с камиона ковчег.

„Научаваме от разследването, че мигрантите са влезли през турската граница около Ямболско. Има зона, в която никой не намира 50 души. Имаме достатъчни данни и сме намерили организаторът, който е преправял камиона и т.н., но това не е върхът на организацията“, смята той.

По думите му обикновено има глави на тези организации, които част от тях са в Истанбул, някаква част в България. В афганистанския случай това са афганистански граждани и започват в Афганистан, а Турция е като хъб и завършват в Германия. 

„Върхът никой не го закача, евентуално се залавят шофьори и хазаите, които ще приютят мигрантите. При тези организации шофьорите постоянно се сменят. Участват огромно количество чужди граждани", добави Безлов.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад