Трети март през погледа на историците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На Трети март гости в студиото ни бяха Марио Мишев и Иван Кънчев – създателите на сдружението „Българска история“, което има за цел да съхранява и разпространява историческата памет, да засилва на националната гордост и да възражда забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало.

"За мен Трети март е символ на пътя, който е извървяло българското общество от началото на Възраждането, през неговия апогей с Априлското въстание в борбата за национално освобождение и така се стига и до Трети март. Така че за мен Трети март е събирателният образ, какъвто е и подвигът на опълченците на Шипка", сподели Иван Кънчев.

Марио Мишев призна: "За мен Трети март е повод за радост, повод за гордост, повод да разкажа на младите хора, на децата си за подвига на предците ни. Това е пътят, извървян от нашите далечни предци още от ранното Възраждане. Това са хора, които първоначално не са били подготвени за революция, но са стигнали дотам да постигнат най-крайната си точка - Освобождението на България."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад