Тротоар, паркинг и детска площадка се оказаха частна собственост, кварталът протестира

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жители на столичния квартал "Лагера" излязоха на протест срещу ограждането и намеренията за застрояване на междублоковото пространство до бл. 60. Блокът е на 18 етажа с по 5 апартамента на етаж.

Оказва се, че прилежащите към сградата паркинг, тротоар, зелени зони и детска площадка, са частна собственост след заменка, извършена от Столична община през 2001 г., когато кмет е Стефан Софиянски, а е финализирана през 2008-а при кмета Бойко Борисов. През 2012 г. е издадена заповед за допускане на устройствена процедура, която временно спира възможността за застрояване на терена.

Хората от квартала, обаче, настояват за постоянна забрана за застрояване.

В "Денят започва" заместник-кметът на район Красно село Николай Веселинов заяви, че имотът е продаден като урегулиран, но всъщност няма такъв статут. Районната администрация е помолила собственика да премахне загражденията, тъй като законът забранява ограждането на терени, които не са част от регулирана територия.

По думите му община Красно село има ясна политика относно строежите в жилищните комплекси - ново строителство е допустимо единствено при наличието на план за преструктуриране на жилищния комплекс - цялостен или поне за един от кварталите в комплекса.

Още подробности вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад