Туроператорите: Няма предвидимост, невъзможно е да се работи в тези условия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българи, пътуващи с автобус към Франция, трябваше да се върнат у нас. По време на тяхното пътуването Франция въвeдe изискването за отрицателен PCR тест при влизане в страната от държави-членки на ЕС.

“Невъзможно е да се подготвим за пътуване, щом правилата се променят ден за ден. Обикновено при някакви забрани или въвежда на изискване, като PCR тест, се дават няколко дни толеранс, за да могат хората да се подготвят. Нашето задължение като туроператори е веднага да предадем получената информация на клиента, да не я бавим, защото понякога може да е фатално. В конкретния случай туроператорът е имал право да качи пътниците, защото в момента на тръгване не е имало такова изискване”, коментира случая в “Денят започва” Димитър Попов - председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.                                                                                                                                                   

Много е важно да има някаква предвидимост, такава, обаче, в България няма, отбеляза той.

“Вторият много голям проблем, за който въобще не се говори, е, че налагането на някакви мерки е за времеви период от максимум три седмици. Така е в цяла Европа. При нас какво се случва?! Министерство на здравеопазването казва PCR тестове до 30 април. С такова послание означава, че няма да има туристи до 30 април, Великден остава без туристи”, обясни Попов.

Според него, щом се налагат такива ограничения, веднага трябва да се обявяват и мерките, с които ще бъде компенсиран туристическият бранш за загубите, които ще понесе.

“В Банско имаше някаква надежда, защото се пълнеше до миналата седмица с румънци и сърби, които можеха да дойдат свободно. Сега има масови анулации заради въвеждането на PCR теста”, отбеляза той и уточни, че опашките за лифта в зимния ни курорт стават единствено през почивните дни.

По думите му всички резервации вече са в последната минута и е невъзможно е да се работи в тези условия.

“Нашите проблеми ще започнат след 15 март, защото мерките продължават да се бавят, парите все още не са стигнали до бранша”, обобщи Попов.

Какво още каза председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад