Турският депутат Джелалетин Гювенч: Сътрудничеството ни в последно време е за пример

Предаване: Панорама, 13.01.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На посещение в България е Джелалетин Гювенч - председател на Комисията по вътрешни работи във Великото национално събрание на Турция. Той е начело на голяма депутатска делегация, която посети и границата.

Господин Гювенч, вие посетихте границата, знаете, че преди 2 месеца там беше убит български граничар. Смятате ли, че турската страна откри истината по този въпро и че границата вече е по-сигурна?

Благодаря Ви за този въпрос, защото българската общественост следи темата. В Одрин получихме информация и от валията. С радост ще заявя, че извършителите са в наши ръце. В момента разследването навлезе в съдебна фаза. Главната прокуратура на България се информира редовно и следствието се води заедно. Разбира се, съжаляваме за много за този случай. Но той не е дело на организирана престъпност или на терористична организация, а на местен човек, познат, проблемен. Знаем, че е минал границата да краде, после минал от другата страна и при възникналия конфликт, за жалост, е станало престъплението. Каквото е нужно ще бъде направено, и със съдействието на българските власти, делото ще приключи и ще има заслужено наказание. Тъгуваме заради този случай. Двете министерства обсъдиха да се издигне паметник на загиналия полицай. Нашето правителство изказа своята съпричастност на семейството. Оказана е материална и морална подкрепа, за да се доведат нещата докрай. Вижте, напоследък Турция взима изключително сериозни мерки в борбата с нелегалната миграция и с организираната престъпност. Законодателни, физически и технологични мерки, за да спре имигрантският поток. Знаете, нашата източна граница е много дълга, но в сравнение с вчера Турция е много по-силна; имаме отлично партньорство и с българските власти. Проблемът е голям, в света има над 100 милиона мигранти. Аз вчера разговарях в Комисията по вътрешни работи. С председателя на Народното събрание имахме откровена, топла среща. Подчертах, че  България може да разчита на Турция. Ние пък вярваме в добрите намерения на България. Единственият проблем е, че Европейският съюз трябва да е по-чувствителен,  по-отговорен – и  не трябва да остави България и Турция сами. Турция в момента приютява над 4 милиона мигранти, с което сме първи в света.    

От това, което казвате, следва, че България и Турция работят добре и в сътрудничество за овладяване на имигрантския поток и мигрантската вълна по общата граница.  

Абсолютно! Сътрудничеството ни в последно време е за пример.  

Как изглеждат отношенията между България и Турция сега, когато в съседство има война?

Както вече казах, те се развиват много добре. Общуват министрите, председателите на парламентите ни се срещат, президентите - също. И това се отразява и на отношенията между двата народа. През 2022 броят на българските граждани, посетили Турция, се е увеличил два пъти. Търговският обем достигна 7 мрлд долара.  Последно нашият министър на енергетиката посети страната Ви и подписа с Вашия министър много важен договор за доставка на природен газ, за 13 годишен гарантиран период. България да не изпитва проблеми с недостиг на газ. Ще повторя, народите ни искат добри отношения в културата, дипломацията, икономиката. Хората искат мир, благоденствие, развитие, работа. Щастливи сме, че България има положителна нагласа.  

А играе ли в тези отношение ДПС някаква посредническа роля?  

Ако трябва да съм откровен, ние искаме да развиваме отношенията с България. Но е факт, че ДПС ни демонстира внимание, защото има много на брой български граждани, които живеят в Турция. Двустранните ни отношения са добри. И посещението на нашата делегация тук стана възможно заради специалната покана от председателя на вътрешната комисия в българския парламент Хамид Хамид, който е от ДПС. Имат добра, положителна роля. За по-добри икономически, социални, културни отношения между две съседни страни. Оценяваме това. 

Ако обобщим, с какво могат да си бъдат полезни България и Турция в момента?

Много неща могат да се направят. България и Турция са съседки. Така беше вчера и днес; и утре ще бъде така. Следователно, е необходимо двете страни да се разбират, да си развиват отношенията: те са обречени да го направят. Бъдещето ще бъде на тези, които планират и виждат бъдещето. Имам много добри надежди за България и Турция.   

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад