Удължаване на бюджета - коментар на Любомир Дацов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бюджетна комисия гласува и утре ще бъде разгледано, надявам се, в пленарна зала на първо четене предложението на Министерство на финансите за удължаване на удължителния Закон за държавния бюджет, това каза в "Още от деня" Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, бивш зам.-министър на финансите. Удължаването е предвидено до приемането на бюджет за 2023 г., като е възможно в края на годината да преминем директно към Бюджет '2024 г.

Дацов обясни, че на база чл. 87 ал. 4 Министерство на финансите трябва да поиска бланково решение от Народното събрание за извършване на разходите.

"Ако се приложи този член, тогава Министерство на финансите извършва само разходи до размера на приходите или по вече приети закони, но няма право да извършва и да прави разходи на базата на вече одобрени размери със Закона за държавния бюджет. Т.е. това са повечето социални плащания. Тогава може да възникне този проблем, че част от плащанията няма как да бъдат извършвани и може да се стигне дотам, че трябва да има приоритизиране на разходите, т.-е. определен тип разходи да не се плащат. Но те са внесли и втори вариант, който удължава действието на срока на Закона за държавния бюджет за 2022 г. Тогава всичко е на основата на закона, плюс влезлите и действащите в момента законодателства. Например, тъй като пенсиите ще бъдат увеличени по швейцарското правило, това автоматично задължава Министерство на финансите да осигури плащанията по този закон", допълни Дацов.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад