Уличени в шпионаж: Защо България е интересна за руските служби?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов шпионски скандал по оста София-Москва. В студиото на "Денят започва" по темата разговаряхме с журналиста Валерий Тодоров и политолога Антоний Гълъбов.

Това е поредна криза в българо-руските отношения. Разбира се, факторите са външни и не са свързани пряко с отношенията между България и Русия, това посочи Валерий Тодоров и допълни, че го тревожи "мярката - доколко тя е адекватна на ситуацията и рискът да обезлюдим българското посолство, тъй като ние не разполагаме с такъв арсенал от дипломати, които да можем да изпратим в подготвен вид". По думите му това ще снижи нивото и на отношенията, и на експертната оценка за отношенията.

Той изрази надежда, събраните доказателства от Прокуратурата да са достатъчни и убедителни, за да се разсее усещането за движение по политическата конюнктура.

Не бива да забравяме също и, че скандалът се развива на фона на силно обтягане на отношенията между Запада и Русия. "Рискът светът да влезе в ъгъл на конфронтация с движение по две оси - едната САЩ-ЕС, другата - Китай и Русия. Вече наблюдаваме такива тенденции. Ще видим как ще се развият", отбеляза Тодоров.

Според Антоний Гълъбов проблемът е с български служители. В това отношение никой не си прави илюзии за това, че Руската федерация има своите интереси и ще ги преследва.

Освен това многократно беше заявено, че Руската федерация ще изгражда отношенията си с България единствено и само на основата на собствения си интерес.  

Той беше категоричен, че ние нямаме работа със самата Руска федерация, а с висши позиции в България. И затова е много важно разследването да стигне до категорични изводи и това да е пореден повод да се преосмисли кадровият подбор.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад