Умно кошче разпознава 90 вида отпадъци и прави анализ на сметта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стефан Добрев, Ивайло Братоев и Кирил Ганчев създават първото умно кошче на Стария континент в България. Идеята им хрумва в началото на 2020 година и днес вече смарт кошчето работи успешно. Благодарение на изкуствен интелект то разпознава 90 вида отпадъци. Има умение да различава дори чистата от мръсна хартия. По този начин прави разделното събиране на боклук изключително прецизно. Иновацията е представена за първи път в предаването Иновативно.
Според създателите му неговото място не е в домакинствата, а в институциите и офис пространства, причината е в количеството смет. Тяхно проучване показва, че за една година 1400 тона от отпадъците се генерират именно в офисите. Софтуерът на умното кошче следи и анализира данните, след одит на изхвърлените материали могат да се приложат техники и препоръки за ограничаване на отпадъците. По този начин офис в София успява да намали с близо 60% генерираната смет за една година. 
Българското умно кошче има конкуренция зад океана в САЩ. Според създателите му двете иновации се различават въпреки, че имат една и съща цел. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад