В Хисаря откриха мраморна плоча на 1900 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сензационно откритие в курортния град Хисаря. Археолози откриха в Римските терми мраморна плоча на 1900 години с древен надпис на гръцки език, който разкрива кой е управлявал финансите на провинция Тракия и кога точно е започнал строежа на баните.

Мраморната плоча е открита в специално култово помещение и е посветена на император Антойний Пий и неговият цезар Марк Аврелий. Текстът дава точна информация, че баните са построени в средата на 2-ри век, 152-153-та година, а финансите на провинция Тракия са били управлявани от Волузий Север.

След обявяване на мястото за императорско владение е започнало строителството на Римските терми, които след това се превръщат в спа столица на провинция Тракия и на Балканите. И днес курорта се посещава от над 200 000 туристи основно заради лечебните минерални извори.

Мраморната плоча вече е изложена на специално място в Археологическия музей и може да се види от туристите и посетителите на курорта. 

Вижте какво още казаха по темата доц. Митко Маджаров, директор на Археологически музей в Хисаря и Пламен Михалски, гл.архитект на Община Хисаря в репортажа на Станислава Христозова и Цветан Цанков. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад