В Пазарджик започва инициатива за спасяването на популацията на кафявото родопско мече

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Пазарджик започва инициатива за спасяването на популацията на кафявото родопско мече. Тя е на ученици от града и преминава под надслов "Излекувай света".

Базар с ръчно направени предмети от отпадъци организираха ученици от Начално училище "Васил Левски" в Пазарджик. С нестандартната инициатива искат да се включат в голямата кауза за спасяването на популацията на кафявото родопско мече, което днес е на крачка от изчезване.

"Продукти от отпадъчни материали. От пластмаса, от стъкло, от хартия и те им дадоха нов живот. Тези продукти децата, с помощта на своите родители, ще си ги продадат един на друг и със събраните парички от базара ще станат осиновители на едно родопско защитено кафяво мече, което е вече в червената книга на защитените видове в България. Така децата ще направят едно добро дело. Те много се впечатлиха от кафявото меченце, когато разказвахме в часа по човека и природата, когато писаха за рециклирането и решиха да направят това за кафявото мече и да станат осиновители", разказа учителят Дора Нанова.

Сред предметите, изложени на базара, се отличаваха пъстроцветни цветя, животни и причудливи създания, направени предимно от пластмасови бутилки и капачки.

"Аз сътворих самолет. Направих го от шише и други отпадъчни материали. Зарадвах се много, когато разбрах, че ще помогна на кафявото родопско мече", допълни Любомир Ценов.

"Направих октопод от темперни бои и очички от хартия. Тялото е от пластмасово шише, което е изрязано във формата на пипалата на октопод. Трябва да опазим всички животни, които са застрашени, защото могат да умрат", каза още Мария Каракънева.

Заради добрия пример, природозащитна организация ще зарадва децата с кафяво плюшено мече, което да бъде талисман на класа, подаръци и сертификат за осиновители.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад