В плен на Терпсихора

Какви са приносът и съдбата на хореографа Асен Манолов - основател на професионалния балет в Русе

Държава: България
Година: 2010
Времетраене: 35 минути
В плен на Терпсихора
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Петя Пантева, Костадника Райкова
Режисьор: Елена Машкова
Оператори: Стилиян Антонов, Деян Маринов
Тонрежисьор и музикален оформител: Елена Джелепова
Продуцент: БНТ2 - Русе

Документалният филм "В плен на Терпсихора" е посветен на Асен Манолов - танцьор и хореограф, поставил основите на балетното изкуство в Русе.


Асен Манолов е роден на 22 юли 1908 година в София. Баща му - генерал Стоян Манолов, е сред най-авторитетните личности в управата на столицата.
От майка си, артистична, музикална и с будно гражданско чувство дама, Асен наследява усета за красивото и изящното.
През 1928 – 1930 година талантливият Асен Манолов влиза в състава на Софийската опера. Специализира в Германия и след завръщането си поставя хореография в Оперетния театър "Одеон", в Художествен оперетен театър, в Държавен музикален театър. Освен в София, Асен Манолов допринася за развитието на балета във Варна и в Стара Загора.
През 50-те години на ХХ век, след повторна специализация в Германия, хореографът пристига в Русенската опера, по покана на тогавашния й директор Георги Чендов. И именно в Русе са неговите балетни шедьоври. Тук 15 години Асен Манолов представя балет в постановките на "Жизел" "Лебедово езеро", "Лешникотрошачката", "Мадарски конник", "Нова Одисея", "Продадена невеста", "Волният вятър", "Съперница","Театралният директор", "Болеро" и др.

Като балет-майстор, хореограф и педагог, Асен Манолов изгражда професионален балетен състав на сцената в Русе, на нивото нивото на най-добрите извънстолични трупи, и създава спектакли, знакови за изкуството на балета.

След пенсионирането си през 1968г. Асен Манолов се връща в София. Продължава да следи културния живот, не пропуска спектакли на свои ученици. Последните години от живота си прекарва в Дом за възрастни хора в Дървеница.
Умира през 1983г. в София.

В негова памет Балетната зала на Русенската опера носи името "Асен Миланов", с портрета на човека, положил основите на професионалния балет.

В съвременността на Асен Миланов са посветени редица събития и книги. Прз 2010г. българската оперна певица Росица Тренкова възкресява спомените за талантливия български хореограф в книгата си "Северният принц на балета".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад