В рамките на 1-2 години България може да придобие подводница втора ръка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Придобиването на нова подводница на този етап за нас е невъзможно. Търсим възможност да повишим способностите на ВМС и да върнем отново България на картата на подводното плаване с подводница втора ръка, заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Тя може да не струва нищо, но може да струва и много скъпо. Преди повече от 10 години придобихме от Кралство Белгия 3 фрегати и един „минен ловец“ на политическа цена. А миналата година във флота вдигнахме флага на два нови „минни ловци“ на символична цена благодарение на добрите взаимоотношения с Кралство Нидерландия, уточни той.

Търсим възможности да придобием подводница, която би изпълнявала способностите поне още 10 години на цена, която бихме могли да си позволим и която да не е тежест както за военния, така и за държавния бюджет, обясни контраадмирал Михайлов.

В рамките на 1-2 години България може да придобие подводница втора ръка. Подводниците са най-интересното оръжие във Военноморските сили.

Подводниците, към които ние се ориентираме, са добре поддържани, преминали са няколко модернизации във времето на тяхната експлоатация. Това е практика във всички развити морски държави. Това, че имаме намерение да закупим втора ръка подводници, не означава, че ще купим втора ръка способности, подчерта командирът на Военноморските сили.