В степите на Калмикия

Шахмат, лалета, камили, будизъм, "Ура" и Светъл Път от Калмикия...

Държава: България
Година: 2006
Времетраене: 25 минути
В степите на Калмикия
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Валери Яков, Красимир Кушев
Режисьор: Румяна Ангелакома
Оператор: Феодор Сургов
Продуцент: БНТ 2 - Благоевград

ФИЛМЪТ
Филмът "В степите на Калмикия" разказва за развитието на Република Калмикия със срещи и пътешествия в столицата Елиста и град Лаган. Представени са поминъкът, обликът и традициите.

________________________________________________________
КАКВО НЕ/ЗНАЕТЕ ЗА КАЛМИКИЯ


Калмикия е разположена в Южен федерален окръг на Русия.
Наричана е Слънчевата република (както и Алтай) и се отличава от другите райони на Русия с древна история, самобитна култура и природни особености.

Въпреки общите корени с монголите Калмикия се появява самостоятелно на картата през ХVІІ век, когато западните монголи, наричани калмики, се отделят от Джунгария и основават свое ханство, където живеят до днес.

Калмикия е заобиколена от областите Астраханска, Ростовска, Ставрополска и Дагестан.
Населението е 300 хиляди души, колкото във Вануату например, а територията е по-голяма от тази на Естония, Холандия, Белгия или Дания. Съжителстват калмики и руснаци - 57 и 30 процента съответно, и малко други народи.
Официални езици са калмикски и руски.

Най-големият град е столицата Елиста, където е съсредоточено една трета от населението. Името Елиста звучи "гръцки", но на калмицки език означава "степна" като реката, която минава от тук.

Заради големи разрушения от бомбардировки през Великата отечествена война няма съхранени много стари сгради, но и малкото удивляват туристите. Другата черна хроника е от средата на ХХ век, когато Сталин изселва една трета от населението на Калмикия в Сибир. Завръщането им е след четвърт век.

На 15 километра от столицата са т.нар. "Пеещи пясъци". Ако попаднете сред тях във ветровито време, което е често явление, се чува напевен звук като от непознат духов инструмент.
Пясъчният пейзаж напомня арабските пустини.. Гледката се допълва от камили.


Камилите тук са официално защитени, не се боят от хората и се разхождат свободно навсякъде.
Наред с конете, те са бойни герои с историческа роля. През ХVІІІ век, по време на Северната война, под Псков камилските ездачи обърнали в бягство шведската конница.
Още през първата половина на ХVІІІ век Петър І отделя особено внимание на могъществото на Ханството и когато отсъства, поверява охраната на южната граница на Русия - на Калмикия.

В Калмикия се намира единственият в света Град на шахмата, изграден със свой оригинален облик - жилищен и тематичен, с комплекси, Дворец и Музей на шаха. През 1998 тук е проведена XXXIII Световна шахматна олимпиада.

На коренния език Калмикия означава народ.
Калмикия е единственото място в Европа, където официално се изповядва Будизъм. Другите будистки области в Русия са Бурятия, Тива и Алтай.


Будизмът определя мирогледа на населението, което живее с мъдрост и умиротворение, без завист и злорадство.
Дори природата е в тон с учението. В този край се наблюдават удивително обширни лотосови поля. Лотосът е символът на будзима и опазването му е мисия.

В Калмикия е и раят на Лалетата.
В света има на 140 вида лалета, но най-много от тях сред дивата природа растат в Калмикия. На резерватен остров има над 100 вида лалета - червени, жълти, розови, пъстри, бели. Откъсването им е абсолютно забранено. Местно поверие гласи, че в степите на Калмикия цъфти "Черно лале" и който го намери, ще сбъдне свое заветно желание, ще бъде дарен с щастие и дълголетие, ако запази мястото в тайна.

Обширна степ, горещо лято и кратка студена зима, такива са природните условия в Калмикия. Понякога горещините се издигат над 40 градуса и се наблюдават миражи.

Любителите на творчеството на Илф и Петров ще бъдат изненади от Паметник на великия комбинатор Остап Бендер.

Удивително място е Ялшатиското езеро, наричано "Соленото езеро", чиито води са лечебни.

Калмикия има с какво да привлича погледи и туристи, не липсват и тревоги.

Пътешествието тук създава усещане за планета с друга цивилизация и култура.

Смята се, че именно в Калмикия се е появил възгласът "Ура!" от калмицкото "Уралан", което означава "Напред!".

Пожеланието в Калмикия за "На добър час!" е "Светъл път!"

Златна Романова

КАЛМИКИЯ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад