Въглеродните емисии. за предприятията, хората и климата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Говори сега продължава с темата енергетика през призмата на Зелената сделка и протестите на българските миньори, които въпреки споразумението, сключено с депутатите през седмицата, останаха да протестират. Те настояват териториалните планове за справедлив преход да бъдат изтеглени и пренаписани в България, а не договаряни в Брюксел.

Знаете в споразумението на стачкуващите енергетици беше обещано в най-общ план да не се затварят централите до 2038 година. Зелената политика на Европейския съюз обаче е разработена в множество планове, програми и закони, които са координирани помежду си. Основната причина за естествения проблем пред въглищата е цената на въглеродните квоти, която окончателно беше завишена няколко пъти през април тази година. Съгласно решенията - държавната помощ към централите, която се изразяваше в доплащането на квотите, ще бъде забранена след 2026. Това е и причината експерти и протестиращи да твърдят, че въпреки обещанията - централите сами няма да издържат на цените на пазара и ще отпаднат постепенно.

За замърсяването на ТЕЦ-овете и за това може ли българската енергийна система да работи с наличните два ядрени реактора и без тях. По тази тема ще си говорим сега с един от бившите министри на околната среда и водите – Емил Димитров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад